Ποτε δεν μπόρεσα να αποτυπώσω με καμια φωτογραφική μηχανή το μαγευτικό τοπίο του Υμηττού!Τους υπέροχους φωτισμούς που κάνει με το παιχνίδι του στον Ήλιο!Άλλες φορες έχει ένα παράξενο φως ξέχωρα από τι θέση του ήλου...και αυτό είναι που κάθε φορα προσπαθώ να απαθανατίσω στη φωτογραφική και δεν μπορώ...έχω λοιπόν σταματήσει να προσπαθώ!
Ξέρετε οι Αρχαίοι κοίταζαν την κορυφή του Υμηττού και έβγαζαν πρόβλεψη για τον καιρό.Αν ήταν συννεφιασμένη η κορυφή έλεγαν θα βρέξει, αν ήταν καθαρή θα ήταν καλός ο καιρός...και όντος ισχύει μέχρι και σήμερα!
Επίσης ο Υμηττός έχει μια τεραστια ποικιλία από βότανα, πόες και θάμνους.Συγκεκριμένα "Είναι για πολλούς Αθηναίους η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν όταν ξυπνούν. Αποτελεί το κάδρο της πόλης που ανάλογα με τον καιρό υποβάλλει την πόλη στις διαθέσεις του. Ο Υμηττός δεν είναι απλώς ένας ορεινός όγκος. Είναι το βουνό της Αθήνας. Εχει γίνει τραγούδι, σύμβολο της αντίστασης στην Καισαριανή. Εκεί στις πλαγιές του, έστησαν τα ιερά τους οι αρχαίες Νύμφες και ο Θεός Παν. Εκεί βρήκαν αργότερα καταφύγιο οι πρώτοι χριστιανοί.
Tο βουνό εκτός από τη συναισθηματική και ιστορική αξία που έχει για την Αθήνα, διαθέτει και μία πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Υπάρχουν κουτσουπιές, κοκκορεβιθιές, αγριελιές, συκιές και μεγάλες εκτάσεις με φρύγανα όπως: πουρνάρια, κουμαριές, σχίνα, θυμάρια, ασπάλαθοι, αφάνα καθώς και μεγάλη ποικιλία από αγριολούλουδα και βότανα. Συνολικά έχουν καταγραφεί στον Υμηττό 672 είδη φυτών, από τα οποία 31 είναι ελληνικά ενδημικά. Χαρακτηριστικό του πλούτου της χλωρίδας του Υμηττού είναι τα 44 καταγεγραμμένα είδη ορχεοειδών που αποτελούν και τον πυκνότερο πληθυσμό στην Ευρώπη σε σχέση με την έκταση της περιοχής.
Το έντονο ανάγλυφο και η ύπαρξη 125 ρεματιών δημιουργούν μια μεγάλη ποικιλία στους τύπους της βλάστησης, συγκεντρώνοντας ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον για τα πουλιά. Η Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταγράψει 134 είδη πουλιών, δηλαδή περίπου το 1/4 όσων παρατηρούνται στην Ελλάδα. Αρκετά είναι σπάνια και απειλούμενα.
Η διατήρηση σημαντικών πληθυσμών πουλιών στον Υμηττό κάνει δυνατή την παρουσία των πουλιών και μέσα στην πόλη. Ιδιαίτερα στις ψυχρότερες μέρες του χειμώνα, πολλά είδη που διαβιούν στον Υμηττό, μετακινούνται και στα πάρκα της πόλης. Ενα από τα σπανιότερα είδη που έχει παρατηρηθεί στον Υμηττό είναι ο Στικταετός, ένα είδος μεγάλου αετού. Ακόμα, στις γυμνές εκτάσεις πάνω από την Ηλιούπολη και τη Γλυφάδα έχει επανεμφανιστεί η αετογερακίνα. Τα πευκοδάση του Υμηττού φιλοξενούν αλεπούδες, αρουραίους, ασβούς, κουνάβια, λαγούς, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους, νυχτερίδες, χελώνες, σαύρες, φίδια και διάφορα έντομα, μερικά από τα οποία είναι σπάνια και προστατευόμενα." (πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_1_09/09/2008_1287656)
Είναι πράγματι ένα μαγικό βουνό!
Πρέπει να ανέβω και γώ!!πώς μου έχει ξεφύγει!!
ΑπάντησηΔιαγραφή