Λοιπόν έτσι καλοκαιριάτικα είπα να γράψω ένα άρθρο για τα βότανα, επιστημονικός όρος, Δρόγες (εν. δρόγη). Μιας και δουλεύω σε μαγαζί με βιολογικά προϊόντα πλέον και βλέπω κάθε μέρα κάποια πράγματα. Προειδοποίηση για όσους δεν αντέχουν αλήθειες, κλείστε το άρθρο τώρα. Θα μάθετε μερικά πράγματα από έναν άνθρωπο (εμένα) που έχει κάνει κι ένα σεμινάριο φυτοθεραπείας στο Ι.Γ.Ε και έχει βγάλει κι ένα Ι.Ε.Κ διαιτολογίας.
Τα βότανα (θα χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο μιας και τον έχουμε συνηθίσει όλοι) είναι φάρμακα! Όλοι το ξέρουμε αυτό θα μου πείτε. Πόσοι έχουν συνειδητοποιήσει όμως τι ακριβώς σημαίνει. Σημαίνει ότι τα φάρμακα (του φαρμακείου) φτιάχνονται από βότανα, με χημικό τρόπο μεν πλέον αλλά τα συστατικά προήλθαν από τα βότανα. Για κάποια σκευάσματα όπως οι βιταμίνες ή τα συμπληρώματα μπορεί να ισχύει ότι περιέχουν όντος το βότανο μέσα. Αυτό τι σημαίνει? Πως χρησιμοποιείτε τα φάρμακα? Όσοι έχουν προβλήματα υγείας βέβαια λαμβάνουν κάθε μέρα αυτά που τους έχουν υποδείξει. Εμείς θα μιλάμε όμως μόνο για τους υπόλοιπους υγιείς ανθρώπους όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν χρειάζονται να λαμβάνουν φάρμακα. Οπότε… πίνετε κάθε μέρα «τσάι»? Με τον όρο «τσάι» δυστυχώς οι περισσότεροι καταλαβαίνουν οποιοδήποτε βότανο σε ρόφημα. Θα επανέλθω σε αυτό. Αν πίνετε κάθε μέρα «τσάι» λοιπόν και είστε υγιείς, πίνετε κάθε μέρα φάρμακα!
Θα θέλατε να πίνετε κάθε μέρα φάρμακα? Αν όχι τότε μην πίνετε κάθε μέρα βότανα! Τα βότανα έχουν χιλιάδες ουσίες μέσα τους που ακόμα και σήμερα δεν έχουν μελετηθεί όλα για τις πλήρεις ιδιότητές τους και τις επιδράσεις τους στον άνθρωπο. Το κάθε βότανο διαφέρει με το άλλο σε ουσίες και διαφέρουν ακόμα και τα ίδια τα φυτά μεταξύ τους ακόμα κι αν φυτρώνουν μέσα σε ένα στρέμμα εδάφους. Οι περισσότεροι θα αντιδράσετε σε αυτό γιατί ξέρετε ότι κυκλοφορούν εκατοντάδες βιβλία με τις ιδιότητες των βοτάνων και τι κάνει καλό σε τι κλπ. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι το εξής και ισχύει και με τα τρόφιμα. Ένα βότανο για παράδειγμα το χαμομήλι έχει 100 ουσίες μέσα του που από αυτές η μια κάνει καλό στον ύπνο και η άλλη στη χαλάρωση, κι αυτές είναι μελετημένες και γνωστές. Ε οι υπόλοιπες 98 δεν ξέρουμε τι κάνουν και που! Αν δεν με πιστεύετε υπάρχει εγκυκλοπαίδεια 800 σελίδων που έχει όλα τα βότανα του κόσμου μέσα και θα δείτε ακόμα και για το ταπεινό χαμομήλι ένα σωρό ουσίες που έχει μέσα. Στις τροφές είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα γιατί δεν έχουν τόσες πολλές ουσίες και είναι μελετημένα κατά κόρον αφού είναι η βασική τροφή μας. Οπότε εκεί ισχύει ότι όλα τα τρόφιμα έχουν τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να ζει και να κάνει τις λειτουργίες που χρειάζεται, απλά κάποια έχουν τις τάδε ουσίες πιο πολύ, από άλλα που όμως έχουν τις πάρα άλλες ουσίες. Παράδειγμα κάποιο φρούτο έχει πολύ βιταμίνη C και όχι πολύ Ε και κάποιο άλλο έχει λίγη βιταμίνη C αλλά έχει πολύ Ε. Έτσι τρώγοντας κι από το ένα κι από το άλλο συμπληρώνουμε ότι χρειαζόμαστε. Γιαυτό καλό είναι να τρώμε από όλα με ισορροπία ώστε να παίρνουμε τα πάντα. Όχι κάθε μέρα όλα εννοώ…. Γιατί αυτό είναι πρακτικά αδύνατο.
Στα βότανα δεν ισχύει το ίδιο. Έχουν χιλιάδες ουσίες που δεν ξέρουμε αν τις χρειάζεται ο οργανισμός μας ή όχι. Επομένως η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο. Όχι κάθε μέρα βότανα ή οκ «εγώ δεν πίνω το ίδιο, το αλλάζω», ναι και που αλλάζεις πίνεις το άλλο που έχει ένα σωρό πάλι ουσίες που δεν τις έχει μελετήσει εξ ολοκλήρου η επιστημονική κοινότητα και δεν ξέρεις τι βάζεις μέσα σου και γιατί. Πραγματικά είναι πολύ λίγα βότανα αυτά που έχουν μελετηθεί κάπως πιο διεξοδικά. Όπως π.χ. το φασκόμηλο, η ρίγανη, το χαμομήλι, η λεβάντα και τα περισσότερα που χρησιμοποιούμε και σαν μυρωδικά στο φαγητό κ.α.. Επομένως δεν αρκεί να σταματάμε ένα βότανο και να πίνουμε ένα άλλο, χρειάζεται ξεκούραση ο οργανισμός μας, χρειάζεται να τα σταματάμε τελείως και να τα αρχίζουμε μετά από καιρό, μήνα ή και παραπάνω ή και καθόλου. Πίνετε φάρμακα, επομένως πίνετέ τα όταν σας συμβαίνει κάτι συγκεκριμένο και ξέρετε ότι ένα βότανο ή διαβάζετε στο βιβλίο σας, ότι κάνει καλό για αυτό που έχετε τη δεδομένη στιγμή, όπως θα παίρνατε το φάρμακό σας. Και λέω διαβάζετε στο βιβλίο σας μήπως μπορέσω να σας εμπνεύσω να εμπιστεύεστε περισσότερο τα βιβλία παρά τον οποιονδήποτε νεοχίπη ή κινεζογιατρό που θα σας πει πάρτε αυτό κι εκείνο και το άλλο. Ή ακόμα χειρότερα ότι διαβάζετε στο διαδίκτυο. Παιδιά στη βικιπαίδια μπορεί και γράφει όποιος θέλει. Και τα άρθρα μπορεί ο κάθε ένας να τα συντάξει και να γράφει από κάτω ότι είναι ο σούπερ γιατρός, διαιτολόγος κι εγώ δεν ξέρω τι. Το βιβλίο όμως έχει ευθύνη!
Μη βάζετε στον οργανισμό σας ουσίες που δεν τις χρειάζεται! Κάντε το συνήθεια! Ακούστε το σώμα σας! Το σώμα μας έχει ειδικά όργανα που φροντίζουν για τον οργανισμό και την ομοιόσταση του, την ευαίσθητη ισορροπία δηλαδή που χρειάζεται ανάμεσα σε όλες τις ουσίες για να λειτουργεί σωστά. Οι περισσότερες ασθένειες προέρχονται από πράγματα που βάζουν οι άνθρωποι στον οργανισμό τους που δεν τα χρειάζεται. Βλέπε ζάχαρη, υπερβολικές ποσότητες λίπους, άλατα από αναψυκτικά, κορεσμένα λιπαρά από τηγανιτά, φοινικέλαια που υπάρχουν σε όλα τα μπισκοτοειδή, υδρογονωμένα έλαια που υπάρχουν στις φυτίνες και όλα τα κέικ, σφολιατοειδή κλπ, βαρέα μέταλλα από κονσέρβες ή ακόμα κι από το χάρτινο ποτηράκι του καφέ… ναι αυτό… Ας μη βάζουμε κι άλλα…
Βάζουν όμως και άλλα πράγματα στον οργανισμό τους οι άνθρωποι που νομίζουν ότι κάνουν καλό γιατί έτσι διάβασαν ή γιατί έτσι τους είπε κάποιος, και τελικά επειδή τα βάζουν σε μεγάλες ποσότητες ή πολύ συχνά πάλι κάνουν κακό. Γιατί ότι περισσεύει από τον οργανισμό εμποδίζει την ομοιόσταση, δημιουργεί τοξίνη και μπλοκάρει την απορρόφηση βιταμινών. Οπότε αν στουμπώνουμε το σώμα μας και πριν από αυτό το κύτταρό μας με βιταμίνες, δεν θα τις απορροφήσει. Τα καλύτερα superfoods να παίρνουμε αν το παρακάνουμε το κύτταρο απλά θα πει stop, φτάνει, δεν έχω άλλους υποδοχείς για να πάρω κι άλλο από αυτό που μου δίνεις. Οπότε δεν είναι μόνο τα βότανα, αλλά και διάφορα άλλα είδη φυτών, σπόρων κλπ που πωλούνται στο εμπόριο που καταναλώνει ο άνθρωπος τα οποία μπορεί να κάνουν καλό, μπορεί όντος να συμπληρώνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που δεν μπορούμε να λάβουμε επαρκώς από τις τροφές εξαιτίας της φτωχοποίησης σε συστατικά των εδαφών (γιατί άραγε συνέβη κι αυτό). Αλλά αν δεν ξέρουμε τι παίρνουμε και γιατί, κι αν δεν προσέχουμε με τα σκευάσματα που παίρνουμε και δεν γνωρίζουμε από διατροφή μπορεί να κάνουμε κακό. Λίγος κόσμος ξέρει για παράδειγμα πόσο τοξική μπορεί να γίνει η βιταμίνη Α γιατί υπάρχει σε όλα τα είδη τροφής, και πάει και παίρνει συμπληρώματα και δεν προσέχει ότι τα περισσότερα περιέχουν και βιταμίνη Α. Επίσης ότι αν καταναλώσει κανείς επί 10 μέρες μέντα υπάρχει κίνδυνος ρινικής αιμορραγίας... Πολλά άλλα βότανα επίσης μπορεί να είναι επικίνδυνα, μπορούν ακόμα και να είναι αντίθετα με φάρμακα που έχει δώσει ο γιατρός και να εμποδίζουν τη δράση των φαρμάκων που κάποιος έχει ανάγκη και δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα και ταυτόχρονα και βότανα.
Και τέλος…
Έχω μιλήσει επίσης και για τις δίαιτες και τις αποτοξινώσεις. Όποιος θέλει να διαβάσει κι αυτό το άρθρο θα το βρει εδώ : https://angelicdragonfantasycorner.blogspot.com/2022/02/blog-post.html
Κι αυτό το αναφέρω γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πίνουν βότανα για να κάνουν αποτοξίνωση. Καταλαβαίνετε λίγο καλύτερα ελπίζω τώρα, ότι μπορεί να βάζουν στον οργανισμό τους επιπλέον ουσίες και τελικά μπορεί από το ίδιο βότανο που ναι όντος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, να βάζουν στον οργανισμό τους και άλλες ουσίες που δεν χρειάζονται και που τελικά καταλήγουν στο συκώτι το οποίο υπολειτουργεί και κουράζεται για να τις διώξει. Οπότε να το ξαναπώ κι εδώ : Δεν χρειάζεστε ειδικά σκευάσματα που κάνουν αποτοξίνωση, ούτε εξαντλητικές δίαιτες. Χρειάζεστε να τρώτε τα φρούτα και λαχανικά σας τα οποία έχουν όλα τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να κάνει με αυτά την αποτοξίνωση του! Τα πάντα με μέτρο και ισορροπία!
Και δωράκι για το τέλος. Αυτό που λέμε τσάι είναι βότανο από τα φύλλα του δέντρου Καμέλια η σινική (Camellia sinensis), της οικογένειας των Τσαιοϊδών. Επομένως δεν είναι όλα τα βότανα τσάγια και είναι λάθος που τα ονομάζουν έτσι. Δεν ανήκουν όλα σε αυτή την οικογένεια, για την ακρίβεια υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες φυτών, είδη και υποείδη που δεν έχουν καμιά σχέση με το συγκεκριμένο. Για παράδειγμα το τσάι του βουνού όπως είναι η λαϊκή του ονομασία, με την κοινή ο σιδηρίτης και τη λατινική Sideritis scardica, καμία σχέση δεν έχει με το φυτό τσάι! Να εμπιστεύεστε περισσότερο την κοινή ονομασία και τη λατινική και όχι τις λαϊκές ονομασίες.
Υστερόγραφο : Όταν φτιάχνετε ένα τέτοιο ρόφημα από κάποιο βότανο, η οδηγία είναι αν αποτελείται από φύλλα ή ανθούς να ζεσταίνετε το νερό μέχρι λίγο πριν βράσει (π.χ. 80 βαθμούς), ρίχνετε το βότανο μέσα, το αφήνεται μερικά λεπτά (από 5 έως 10 λεπτά τα περισσότερα) και είναι έτοιμο. Αυτό ονομάζεται έγχυμα και μπορεί να γίνει και σε θερμοκρασία δωματίου δηλαδή στους 25 βαθμούς αν το αφήσετε για όλη τη νύχτα.
Αν αποτελείται από ξυλώδεις ιστούς/ρίζες ίσως να χρειάζεται βράσιμο, ανάλογα τις οδηγίες και ονομάζεται αφέψημα.
Αυτά από εμένα. Καλή σας μέρα/νύχτα και να προσέχετε τον εαυτό σας!
Αλεξανδροπούλου Χριστίνα
Reiki Master Teacher