Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Εμπειρίες και ξεσκαρτάρισμα …

Υπάρχει κάτι στη ζωή των ανθρώπων που μπορούμε να το έχουμε σαν κριτήριο για το αν η ζωή μας είναι φυσιολογική, ισορροπημένη άρα και υγιής! Αυτός είναι ο σκοπός άλλωστε… Το γιατί πολλοί άνθρωποι προτιμούν η ζωή τους να είναι μη υγιή δηλαδή ανισόρροπη, μίζερη και γεμάτη από ένα σωρό άλλα κακά είναι μεγάλη κουβέντα!


Όταν είσαι σε ένα μέρος με φίλους ή κάνεις κάτι ή αλληλεπιδράς με ανθρώπους με οποιονδήποτε τρόπο ή ακόμα κάνεις κάτι μόνος με τον εαυτό σου για εσένα και μόνο. Στο τέλος γύρνα και παρατήρησε εσένα. Ήταν η εμπειρία υγιής? Το κριτήριο λοιπόν είναι το πώς νοιώθεις! Όχι μην εξετάσεις τα πράγματα με τη λογική ή την κοινή λογική, δηλαδή αυτή που σου επιβάλει το σύστημα, η μόδα, το σχολείο, οι συγγενείς κλπ… Νιώσε! Μετά από οποιαδήποτε εμπειρία είχες πως νιώθεις? Πως νιώθεις για αυτήν? Πως είσαι εσύ συναισθηματικά? Καλά ή κακά?

Για να κάνω όμως και το πράγμα πιο ξεκάθαρο για το ποιες εμπειρίες μιλάω. Προσπαθώ να σας δώσω ένα βοήθημα για να καταλαβαίνετε ποιες εμπειρίες σας ήταν Αληθινές, κατάλληλες προς επεξεργασία για εξαγωγή μαθημάτων που έδωσαν… οι υγιείς! Όλες βεβαίως οι εμπειρίες δίνουν μαθήματα ακόμα κι αν είναι άσχημες εμπειρίες! Δεν εξετάζω αυτές τώρα! Εξετάζω μόνο τις καλές από τις ουδέτερες, τις οποίες αυτές ουδέτερες ονομάζω μη υγιείς! 

Οι ουδέτερες εμπειρίες καλό είναι να αποφεύγονται γιατί πάνε τη Ζωή σιγά σιγά και ύπουλα στο σημείο που έθιξα στην αρχή, της μη υγιούς ζωής γενικότερα! Και τι εννοώ με το ουδέτερες… Είναι εμπειρίες τους στιλ κάνω ένα πράγμα χρόνια τώρα, μου κάνει κακό κι όμως εγώ συνεχίζω να το κάνω γιατί δεν έκατσα ποτέ να σκεφτώ ότι κι αυτό είναι μια εμπειρία έστω κι αν μου παίρνει πολύ λίγο για να το κάνω (ας πούμε ένα λεπτό, ας πούμε ένα τσιγάρο). Τώρα πολλοί θα πουν ότι αυτή η εμπειρία είναι κακή (αφού το τσιγάρο κάνει κακό), εγώ όμως λέω όχι, εφόσον ξέρω ανθρώπους που θεωρούν ότι τους κάνει καλό ψυχολογικά ή έτσι νομίζουν τέλος πάντων, άλλοι μπορεί να πουν ότι τους βοηθά να συγκεντρώνονται ή το να αντίθετο, να χαλαρώνουν. Αυτή η εμπειρία λοιπόν δεν είναι κακή παρότι κάνει κακό, είναι ουδέτερη. Επίσης ουδέτερες είναι και όλες οι εμπειρίες της καθημερινότητας, αυτές που απλά επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα γιατί αντικειμενικά πολλές φορές δεν γίνεται να γίνουν αλλιώς εκτός από μικρές διαφοροποιήσεις τους στιλ σήμερα πάω από άλλο δρόμο στη δουλειά ή σήμερα ξυπνώντας αντί να ακουμπήσω το ποτήρι με τον καφέ εκεί θα τον πιω στην άλλη γωνία ή δεν θα πιω καφέ και θα φάω σαν άνθρωπος ένα κανονικό προυνό. Ή ακόμα και πράγματα που τα κάνουμε και παρότι είναι σχετικά καλά, ας πούμε πάμε για καφέ, ουσία δεν έχουν γιατί παρότι νομίζεις ότι πέρασες καλά άμα ψάξεις καλύτερα είναι πάντα άλλο το αίτιο που σε έκανε να νιώσεις καλά και όχι ο καφές. Αυτά σαν παραδείγματα για να καταλάβετε τι εννοώ και θα μπορούσα να πω κι άλλα πολλά όπως με το αλκοόλ ή οτιδήποτε, βάλτε εσείς ότι θέλετε.

Καταλάβαμε τις ουδέτερες λοιπόν οπότε πάμε στις καλές, οι υγιής! Αυτές είναι που πάντα λειτουργούν καλύτερα όταν γίνονται χωρίς πολύ πρόγραμμα (αλλά όχι και καθόλου). Ας πούμε να είναι κανονισμένη μια ώρα και κάτι μικρό για να κάνουμε, και καταλήγει σε κάτι διαφορετικό ή σε κάτι που σε έχει απορροφήσει και ξεχνάς τι ώρα είναι και πότε πέρασε, γιατί αυτό το κάτι είναι τόσο μαγικό που ενώ είσαι βαθιά μέσα του και νομίζεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει, αυτός όμως τα αναθεματισμένα ρολόγια που διέπουν τη ζωή μας, περνά! Ας πούμε εμπειρίες του τύπου ήμασταν όλοι μαζί παρέα και αποφασίσαμε να πάμε εκεί και περάσαμε τέλεια και μας έμεινε αξέχαστο για τους Χ Ψ λόγους. Ή ας πούμε κάνεις κάτι μόνος σου για τον εαυτό σου για ένα διάστημα και αυτό για κάποιο λόγο σε κάνει να νιώθεις υπέροχα γιατί δεν το κάνεις επειδή έτσι είθισται ή επειδή έτσι πρέπει από κάπου (από ποιον πρέπει τι? Εν πάση περιπτώσει). Αυτό το κάτι μπορεί να μην το κάνεις για πάντα αλλά μένει ανεξίτηλο στη μνήμη γιατί ήταν τόσο ζωντανό και ξεχωριστό και σου έμαθε ή σου έδωσε πολλά πράγματα! Να μια λέξη κλειδί. Αυτό που ξεχωρίζει τις ουδέτερες από τις καλές εμπειρίες είναι αυτή η λέξη, ξεχωριστό! Μια λέξη που στα συνθετικά της περιέχει το ξε= έξω και το χώρια ή χώρος ή χωριστά… Χωριστά από τι? Από τα πράγματα της καθημερινότητας, της μιζέριας, της επαναληπτικότητας των ουδέτερων εμπειριών μας…

Και ξαναγυρίζουμε στα συναισθήματα! Να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματα σας. Όχι επειδή έπρεπε να πάτε εκεί και να κάνετε ότι περνάτε ωραία να πάτε μετά σπίτι και να λέτε πέρασα καλά… Αυτό το καλά τι είναι? Μέτριο… άρα ουδέτερο! Στις υγιείς εμπειρίες περνάτε τέλεια, αξέχαστα και μοναδικά, και είναι τόσο ξεχωριστές που τις κρατάτε μια μια σαν μικρά διαμαντάκια για όλης σας τη ζωή! Και δεν μιλάω για τις φορές που πήγατε στα μπουζούκια και τα σπάσατε ή στο κλαμπ και κουνιόσασταν με τρέλα όλη τη νύχτα, γιατί σκεφτείτε πόση ουδετερότητα έχουν αυτές οι εμπειρίες μέσα τους! Αν σκεφτούμε το πόσο συχνά το κάνετε αυτό και στο τέλος παρότι παροδικά περνάτε καλά, σας καταστρέφει σιγά σιγά… όπως κάθε ουδέτερη εμπειρία που σέβεται τον εαυτό της :P Η υγιής εμπειρίες χαρακτηρίζονται από σπανιότητα, από το να κοιτάτε τους φίλους σας στα μάτια και να νιώθετε ότι επικοινωνείτε βαθιά και καθαρά χωρίς ίχνη εγωισμού, επιβολής της γνώμης, ελέγχου ή χωρίς ίχνη μετρίου του στιλ μιλάμε για τα πλέον καθημερινά πράγματα που μαστίζουν τους πάντες. Ναι θα μιλήσεις και για αυτά, θα πεις και για τον γκόμενο ή τη γκόμενα σου ή για το ποδόσφαιρο σου αλλά αυτά είναι μέτρια και ουδέτερα… Φαντάζομαι θα έχετε καταλάβει για τι είδους εμπειρίες μιλάω μέχρι τώρα! 
Μετρήστε λοιπόν τα συναισθήματα σας μετά από μια βραδιά χτυπήματος κάτω από τους ήχους της ροκ και μετά από μια βραδιά καθισμένη με την παρέα κάνοντας πολύ φιλοσοφημένες συζητήσεις, και έχοντας φάει και πιει σαν άνθρωποι. Τι αποφέρει ή μια εκτός από πονοκέφαλο και χίλια άλλα δυο κακά και τι αποφέρει ή άλλη? Τι κίνηση αποφέρει ενεργειακή, για να σας βοηθήσω… Και τα συναισθήματα σαφώς μετά από μια ξέφρενη βραδιά στο κλαμπ θα είναι ανάμικτα γιατί μπορεί κάποιον να έχεις δει ή κάποιος να σε έχει δει και να μην ήθελες να σε δει και παρότι πέρναγες γαμάτα έκανες και δυο παραπάνω φιγούρες μπας και σε δει τελικά άρα είχες και ένα άγχος… μπάχαλο… τα έχω ξαναπεί αυτά με τις σχέσεις. Άσε που ενεργειακά χάνεις παρά κερδίζεις. Ενώ με την άλλη εμπειρία νιώθεις να έχεις ανοίξει ενεργειακά, σαν να έχεις επεκταθεί και εσύ και οι φίλοι σου γιατί πραγματικά εκεί που μιλούσατε ένιωθες τις ενέργειες σας να αλληλεπιδρούν και ήταν τόσο όμορφα. Και το κεφάλι σου γέμισε με πληροφορίες και ιδέες που θέλεις να της εφαρμόσεις και θα το κάνεις γιατί έχεις πάρει ενέργεια από αυτή την εμπειρία και κουβαλάς το διαμαντάκι που σου δίνει συνεχώς την ώθηση για να κάνεις πιο πολλά πράγματα κι έτσι θα έχεις κι άλλες μοναδικές εμπειρίες, κι άλλα διαμαντάκια που τελικά φίλες και φίλοι θα σε κάνουν πραγματικά πλούσιο! :D Πλούσιο από υγιής εμπειρίες που θα σου κάνουν τη Ζωή να έχει νόημα!

Φυσικά κι εδώ μπόρεσα μόνο να αναφέρω ένα παράδειγμα απλώς για να καταλάβετε τι θέλω να πω γιατί οι εμπειρίες είναι τόσες πολλές διαφορετικές όσες και οι άνθρωποι πάνω σε αυτή τη Γη!

Και να θυμάστε, Όλα είναι Ενέργεια!

Πως τα καταφέρνω από 2-3 σειρές που θέλω να γράψω, να γράφω κατεβατά κάθε τόσο? Ίσως κι εμένα να μου έδωσε ενέργεια μια ωραία υγιής εμπειρία! ;)