Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

When Someone You Love Is A Wiccan!

Τίτλος βιβλίου : Όταν κάποιος που αγαπάς είναι Wiccan, από τον Carl McColman!
Σε μετάφραση Angelic Dragon. Γιατί είναι ένα βιβλίο αναγκαίο για να διαβαστεί στις μέρες μας, από Όλους Χριστιανούς και μη!

Εισαγωγή

Αγαπητέ αναγνώστη,
Σε ευχαριστώ που διάλεξες το «Όταν κάποιος που αγαπάς είναι Wiccan». Ελπίζω ότι αυτό το μικρό βιβλίο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κάποιον κοντινό σου άνθρωπο – ίσως είναι ο γιός σου ή η κόρη σου, ή κάποιος άλλος σχετικός, ίσως ένας φίλος, γείτονας ή συνεργάτης. Όποιος/α κι αν είναι αυτό το πρόσωπο, ενδιαφέρεται ή συμμετέχει σε μία όμορφη αλλά συχνά παρεξηγημένη πνευματική παράδοση. Αυτή η παράδοση είναι γνωστή με διάφορα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων Παγανισμός, Πνευματικότητα της Φύσης (Nature Spirituality), Πνευματικότητα της Θεάς (Goddess Spirituality) και Wicca. Είναι επίσης γνωστή σαν Παλαιά θρησκεία ή The Craft. Είναι πράγματι νέα θρησκεία, αλλά αντλεί την έμπνευσή της, τουλάχιστον ως ένα σημείο, από ένα αντικείμενο περιβαλλόμενο από μυστήριο : Μαγεία(Witchcraft).

Τώρα αναρωτιέσαι με τι ακριβώς σχετίζεται ο Παγανισμός ή η Wicca. Ελπίζω αυτό το βιβλίο να σε βοηθήσει να καταλάβεις και να εκτιμήσεις αυτή την ξεχωριστή μορφή πνευματικότητας.

Ίσως να αισθάνεσαι άβολα με την ιδέα του Παγανισμού. Ίσως να ρωτάς τον εαυτό σου «Πως γίνεται ο φίλος/συνάδελφός μου, το παιδί μου έχει εμπλακεί με αυτό;» Ή ίσως προτιμάς να μην το σκέφτεσαι καθόλου. Πιθανόν κρυφά ελπίζεις ότι κάποια μέρα θα μιλάς στο τηλέφωνο με τον/την Παγανιστή/στρια της ζωής σου, και θα σου πει «Παρεμπιπτόντως βρήκα μια μικρή Χριστιανική εκκλησία που είχα παραβρεθεί, και σκέφτομαι να ενταχθώ.» Ή ίσως έχεις αποδεχθεί ότι, εφόσον ο Παγανισμός δεν είναι η δική σου επιλογή για θρησκεία και πνευματικότητα, σέβεσαι το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κάνει τη δική του/της πνευματική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η γνώση είναι πανίσχυρο εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους να τα πηγαίνουν καλύτερα σε αυτόν τον τρελό κόσμο όπου ζούμε. Οπότε ελπίζω οι πληροφορίες σε αυτό το βιβλίο να σας βοηθήσουν να γίνεται πιο ενημερωμένοι για το Παγανιστικό μονοπάτι.
Παγανισμός, Wicca, και Μαγεία όλα σημαίνουν ελαφρός διαφορετικά πράγματα, ακριβώς όπως Λουθηρανός και Μεθοδιστής και Βαπτιστής αναφέρονται σε διάφορες μορφές του Χριστιανισμού. Αλλά όπως αυτές οι εκκλησίες είναι κομμάτια του Χριστιανισμού, έτσι είναι και ο Παγανισμός, η Wicca, και η Μαγεία (Witchcraft) είναι κομμάτια μιας παγκόσμιας κίνησης πνευματισμού και θρησκείας που είναι βασισμένη στο σεβασμό για τη φύση. Γι αυτό λέγεται «Πνευματικότητα της Φύσης». Αυτή η κίνηση πιστεύει ότι η Μητέρα Φύση, ή Μητέρα Γη, είναι πράγματι τόσο ένα μέρος του Θεού, όπως είναι ο Θεός ο Πατήρ. Οι παγανιστές σκέφτονται τη Μητέρα Φύση σαν Θεά, επομένως αυτή η θρησκεία καλείται επίσης Πνευματικότητα της Θεάς (Goddess Spirituality). Είναι μια καινούργια θρησκευτική κίνηση, αλλά βασίζεται σε αρχαίες πνευματικές πρακτικές από όλα τον κόσμο. Η Πνευματικότητα της Φύσης δεν είναι λατρεία, και οι Παγανιστές δεν λατρεύουν τον διάβολο. Στην πραγματικότητα ούτε καν πιστεύουν στην ύπαρξη του διαβόλου.

Αν είσαι θρησκευόμενο άτομο, είμαι σίγουρος ότι η πίστη σου σημαίνει πολλά για σένα. Πιθανόν είσαι ενεργό μέλος της εκκλησίας σου, και μεγάλωσες να παιδιά σου με αυτή την πίστη. Παρόλα αυτά ο Παγανισμός και η Wicca μπορεί να σου φαίνονται παράξενα και ασυνήθιστα, ελπίζω να δεις ότι οι παγανιστές είναι το ίδιο αφιερωμένοι και δεσμευμένοι με τις υψηλές αρχές της Φυσικής Πνευματικότητας όπως άλλοι άνθρωποι με τις δικές τους θρησκείες, είτε Χριστιανοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι ή οτιδήποτε. Το παγανιστικό μονοπάτι μπορεί να μην είναι ίδιο με το δικό σου, αλλά οι παγανιστές πάνε με μια παρόμοια αίσθηση δέσμευσης, ακεραιότητας, και υπευθυνότητας. Για τους Wiccans και τους Παγανιστές το μονοπάτι τους είναι το να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να δουλεύουν για τη θεραπεία του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας μας.
Μπορεί να είναι δύσκολο για σένα να δεχτείς ότι κάποιος που αγαπάς είναι Μάγος/σσα. Αφού, στην κοινωνία μας οι μάγισσες συχνά θεωρούνται ως κακοί άνθρωποι, κακόβουλοι διαβολικοί που καταριούνται και δηλητηριάζουν τους εχθρούς τους. Κοιτάξτε στο “Wicked Witch” στο “The Wizard of Oz” για παράδειγμα. Φυσικά οι παγανιστές πιστεύουν πως αυτά τα στερεότυπα είναι ανακριβή και άδικα, βασισμένα σε αιώνες παρεξηγήσεων/παρανοήσεων. Αλλά είναι κατανοητό αν η λέξη «μάγισσα» σας κάνει να νιώθετε άβολα.

Αν ο παγανιστής που αγαπάτε είναι το παιδί σου, μπορεί να σε ενοχλεί που δεν συμμετέχει στην δική σου θρησκεία. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο για συντηρητικούς Χριστιανούς.

Κάποιοι Χριστιανοί λένε ότι αν απλώς ανακατεύεσαι σε μη χριστιανική θρησκεία, τότε έχεις αμαρτήσει ενάντια στον Θεό και θα πάς στην κόλαση. Ίσως φοβάσαι ότι η αιώνια ψυχή των παγανιστών μπορεί να κινδυνεύει. Και μετά είναι η επιρροή της μοντέρνας επιστήμης που συχνά βλέπει την πνευματικότητα και το μυστικισμό με σκεπτικισμό και περιφρόνηση/απαξίωση. Φυσικά, η μοντέρνα επιστήμη είναι εξίσου απορριπτική του Χριστιανισμού όπως είναι και της μαγείας, αλλά τουλάχιστον οι Χριστιανοί δεν δείχνουν τόσο «ψημένοι/καμένοι» όσο οι μάγισσες. Ίσως σκέφτεσαι ότι οι παγανιστές είτε είναι πνευματικά εξαπατημένοι, αλλιώς έχουν εμπλακεί σε κάτι ανόητο και παράλογο. Αλλά όπως και να έχει σου φαίνεται κακό.

Τιμώ και σέβομαι την ανησυχία σου. Μελετώ τον μοντέρνο Παγανισμό από το 1983, και έχω στην πραγματικότητα ασκήσει το παγανιστικό μονοπάτι από το 1990. Με άλλα λόγια, έχω ξοδέψει εφτά χρόνια να σκέπτομαι και να ερευνώ τη Wicca και άλλες μορφές του Παγανισμού πριν κάνω το βήμα να ζήσω πραγματικά σαν παγανιστής. Επέτρεψέ μου να μοιραστώ μαζί σου κάποια από τα πράγματα που έμαθα στα χρόνια που ξόδεψα μελετώντας τον παγανισμό και τη Wicca.

 Ο Παγανισμός (ή «Νεοπαγανισμός», που σημαίνει νέος παγανισμός) είναι ένα γενικό όνομα της μοντέρνας Θρησκείας της Φύσης. Όπως και ο Χριστιανισμός έχει διάφορες μορφές (Καθολικοί, Επισκοπικοί, Λουθηριανοί, Μεθοδιστές και άλλοι), έτσι και ο παγανισμός. Κάποιες από τις μορφές του Παγανισμού περιλαμβάνουν τη Wicca, τη Μαγεία (Witchcraft), το Δρουΐδισμό, το Σαμανισμό, τον Οντιντισμό, Πνευματικότητα της Θεάς (Goddess Spirituality) και πολλές άλλες. Παρόλο που υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις μορφές του Παγανισμού, έχουν επίσης και πολλά κοινά.

 Η Μαγεία(Witchcraft) και οι άλλες μορφές του παγανισμού δεν έχουν καμία σχέση με τη λατρεία του διαβόλου ή του Σατανισμού. Αντιθέτως, ο Παγανισμός διδάσκει τη σημαντικότητα του να ζεις μια έντιμη και ηθική ζωή, όπως κάθε άλλη θρησκεία. Η Wicca, τυχαία, είναι μια απλή αρχαϊκή λέξη για τη μαγεία, αν και στην πράξη wicca και μαγεία είναι ελαφρός διαφορετικές.

 Οι Χριστιανοί υποδιαιρούν τον Θεό σε Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα. Οι Wiccans κάνουν το ίδιο πράγμα, μόνο που βλέπουν τον Θεό για Πατέρα και Μητέρα, Με άλλα λόγια, σαν Μητέρα Θεά και Πατέρα Θεό. Στην πραγματικότητα, μια από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στον Παγανισμό και στον Χριστιανισμό είναι ότι οι Παγανιστές προτιμούν μια θηλυκή εικόνα της θεάς πάνω, ή πέρα από την παραδοσιακή ανδρική εικόνα του Θεού. Για τους Παγανιστές απλά φαίνεται πιο φυσικό να βλέπουν τον δημιουργό των πάντων σαν Μητέρα! Άλλωστε είμαστε όλοι γεννημένοι από μια μητέρα!

 Όπως θα περίμενες από μια θρησκεία της Φύσης, οι παγανιστές αγαπούν τον φυσικό κόσμο. Για τους Παγανιστές δεν βγάζει νόημα να βλέπουν την πνευματικότητα σαν κάτι ξεχωριστό από τον υλικό κόσμο. Η Θεά είναι παρόν στον υλικό κόσμο, όπως αυτή είναι παρόν στην προσευχή και στον διαλογισμό. Για αυτόν τον λόγο, οι παγανιστές βλέπουν τη Φύση σαν Ιερή και πολλοί παγανιστές εμπλέκονται με την ανακύκλωση και την οικολογική προστασία σαν έναν τρόπο να εκφράσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

 Πολλοί παγανιστές μιλούν για μαγεία – έναν εύκολα παρεξηγημένο όρο - . Για τους Παγανιστές, η μαγεία δεν είναι να τραβάς λαγούς από καπέλα, ή να ξυπνάς τα πνεύματα για την προσφορά κάποιου. Αντί αυτού, το βλέπουν καλύτερα ως, με τη χρήση πνευματικής δύναμης μπορούν να επιτευχθούν στόχοι. Πολλοί άνθρωποι όχι μόνο οι παγανιστές χρησιμοποιούν πνευματική δύναμη στην καθημερινή τους ζωή. Για παράδειγμα, σχεδόν όλοι όσοι πιστεύουν στο Θεό προσεύχονται για θεραπεία όταν κάποιος είναι άρρωστος. Ότι οι Χριστιανοί ονομάζουν προσευχή, οι Παγανιστές το ονομάζουν μαγεία. Είναι βασικά το ίδιο πράγμα : στηριζόμενοι στην πνευματική ενέργεια για να επιτευχθούν οι στόχοι μας και να ζούμε πιο χαρούμενες ζωές. Όπως οι Χριστιανοί ζητούν από την ευλογία του Θεού μέσω των προσευχών τους, έτσι οι παγανιστές ζητούν την ευλογία της θεάς μέσω της μαγείας τους.

 Ο Παγανισμός είναι βασικά μια καινούργια θρησκεία. Δεν υπήρχε στ’ αλήθεια μέχρι τη δεκαετία του 1940. Αλλά βασίζεται σε μια αρχαία πνευματικότητα ( τέτοια πνευματικότητα όπως αυτή των Δρυίδων, αρχαίων ιερέων της Ιρλανδίας και της Σκοτίας), καθώς και στην σύγχρονη επιστήμη και την ψυχολογία. Για πολλούς παγανιστές, το να ακολουθείς αυτή τη θρησκεία είναι περίπου στο να έρθεις σε επαφή με τις (αρχαίες) ρίζες σου. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο μαθαίνω για τους αρχαίους Κέλτες, τόσο περισσότερο θαυμάζω τον πολιτισμό τους και την πνευματικότητα τους. Οι μοντέρνοι παγανιστές προσπαθούν να τιμήσουν τους παλαιούς τρόπους των προγονιών, που έζησαν κοντά στη φύση και που πίστευαν στη Μητέρα Γη, όσο και στον ουράνιο Πατέρα.

 Εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακολουθούν το παγανιστικό μονοπάτι. Οι Παγανιστές έρχονται από όλα τα μονοπάτια της ζωής : πλούσιοι και φτωχοί, άντρες και γυναίκες, ετερόφυλοι και ομοφυλόφιλοι, παιδιά που εγκατέλειψαν το σχολείο στο γυμνάσιο και διπλωματούχους με Ph.D.s. Οι παγανιστές μπορούν να βρεθούν σε κάθε γωνιά της κοινωνίας : σαν δικηγόρους, δασκάλους, προγραμματιστές υπολογιστών, γιατρούς, νοσοκόμες, μηχανικούς και συγγραφείς.

Τώρα, μπορεί να σκέπτεσαι «όλα αυτά είναι εντάξει, αλλά ακόμα δεν μ’ αρέσει η ιδέα της Μαγείας» Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε αυτό.
Μεγάλωσα στη Λουθηρανική εκκλησία, και έμαθα έναν εκλεκτό μεζέ για τη λουθηρανική ιστορία. Μια φορά κι έναν καιρό το να προσφωνούσες κάποιον λουθηρανό ήταν προσβολή. Σήμαινε ότι το πρόσωπο ήταν ριζοσπαστικός, αιρετικός, ακόλουθος αυτού του τρομερού Μαρτίνου Λούθηρου. Αλλά καθώς η Προτεσταντική Μεταρρύθμιση σάρωσε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ο Λουθηρανισμός έγινε μια ευγενή και αξιότιμη θρησκεία. Σήμερα εκατομμύρια ανθρώπων από όλον τον κόσμο είναι περήφανοι που είναι Λουθηρανοί.

Η Μαγεία είναι παρόμοια. Στα αρχαία χρόνια το να αποκαλέσεις κάποιον Μάγο/σσα σήμαινε ότι κατηγορείς κάποιον ότι χρησιμοποιεί πνευματική δύναμη για να καταραστεί ή να βλάψει άλλους. Ξέρουμε ότι αυτό βασίζεται σε δεισιδαιμονία και φόβο. Εντωμεταξύ οι μελετητές διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά που θεωρούνταν ότι είναι «μαγεία» στα χρόνια που πέρασαν, ήταν στην πραγματικότητα η βασισμένη στη Φύση Πνευματικότητα που ασκούνταν συνήθως στην Ευρώπη μέχρι να έρθει ο Χριστιανισμός. Όσο οι άνθρωποι άρχισαν να βλέπουν τη Μαγεία σαν φυσική Πνευματικότητα και όχι σαν κάτι βλαπτικό, άρχισαν να τη βλέπουν σαν καλό και έντιμο πράγμα. Έτσι σήμερα όταν κάποιος αυτοαποκαλείται Μάγος/σσα, το εννοεί με τελείως θετικό τρόπο.

Κάποιοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο θεός μισεί τους ανθρώπους που δεν είναι Χριστιανοί, και ότι ο Θεός θα τους τιμωρήσει στην κόλαση. Υποθέτω ότι όποιος είναι αρκετά ανοιχτόμυαλος για να διαβάζει αυτό το βιβλίο δεν πιστεύει κάτι τέτοιο, αλλά ακόμα κι έτσι αξίζει να το αναφέρω. Παρόλα αυτά θα έχεις ίσως ακούσει τέτοιους Χριστιανούς να μιλούν για τον Παγανισμό ( ή για άλλες μη χριστιανικές θρησκείες) με αρνητικό τρόπο, και ακόμα κι αν δεν έχεις τις ίδιες απόψεις, μπορεί να σε προβληματίζουν. Νομίζω είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι κάποιοι άνθρωποι σκέπτονται ότι αν δεν ακολουθείς τη θρησκεία τους τότε είσαι διαβολικός, κακός και βασικά καταραμένος. Οι άνθρωποι που σκέφτονται με αυτών τον τρόπο λέγονται φονταμενταλιστές. Η τραγωδία της 9/11 είναι το λογικό τελικό αποτέλεσμα ενός φονταμενταλιστικού μυαλού. Οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές διέπραξαν την τρομοκρατία στις 9 / 11, αλλά η πλειονότητα των μουσουλμάνων είναι αντίθετοι στην τρομοκρατία. Ειλικρινείς οπαδοί του Ισλάμ πιστεύουν ότι η τρομοκρατία είναι φρικτή και θέλουν τρομοκράτες για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Η σκοτεινή πλευρά του φονταμενταλισμού δεν περιορίζεται στο Ισλάμ. Σκεφτείτε τους χριστιανούς εξτρεμιστές που έχουν βομβαρδίσει κλινικές αμβλώσεων ή γιατρούς που παρέχουν νόμιμες αμβλώσεις. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: οι φονταμενταλιστές σκέφτονται ότι ο Θεός είναι με το μέρος τους, αλλά οδηγούμενοι στα άκρα, η συμπεριφορά τους είναι δύσκολα Θεϊκή.

Μόνο ένας μικρό αριθμός Χριστιανών στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι οι παγανιστές και οι μη χριστιανοί θα πάνε στην κόλαση. Αυτοί οι χριστιανοί φονταμενταλιστές δεν νομίζουν μόνο για τους παγανιστές ότι θα πάνε στην κόλαση αλλά το σκέπτονται και για τους Εβραίους, τους Βουδιστές, τους Ινδουιστές, τους Μουσουλμάνους και όποιον άλλον η θρησκεία του είναι διαφορετική από τη δική τους είναι καταραμένος. Όπως πολλοί παγανιστές, πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μισαλλόδοξοι και φανατικοί. Η άποψη τους δεν αντιπροσωπεύει καν το αληθινό Πνεύμα του Ιησού ή της Χριστιανικής θρησκείας, που διδάσκει αγάπη, συμπόνια και συγχώρεση.

Οι περισσότεροι Χριστιανοί πιστεύουν σε έναν φιλικό Θεό και πιστεύουν ότι ο Ιησούς δίδαξε το μήνυμα της συγχώρεσης και συμπόνιας για τους άλλους. Αυτές οι αξίες είναι για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για τους Χριστιανούς. Παρόλα αυτά ο παγανισμός δεν είναι βασισμένος στη χριστιανική Βίβλο, είναι ένα πνευματικό μονοπάτι όπως ο Βουδισμός ή ο Ινδουισμός ή άλλους είδους θρησκείας. Αν είσαι χριστιανός, μπορεί να μην συμφωνείς με όλες τις λεπτομέρειες του Παγανισμού, αλλά είμαι σίγουρος ότι συμφωνείς με τις βασικές αρχές της Αγάπης, της Θεραπείας και του σεβασμού προς τη Φύση. Όπως πολλοί παγανιστές προσωπικά πιστεύω ότι ο Θεός (ή η Θεά) αγαπά όλες τις δεοντολογικές/ηθικές θρησκείες ισάξια : Παγανιστές, χριστιανοί, βουδιστές, ινδουιστές και άλλοι. Πολλοί χριστιανοί νιώθουν το ίδιο. Αυτό είναι ένα μονοπάτι ανοχής και σεβασμού.

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι οι Wiccans και οι παγανιστές που προσπαθούν να ζήσουν καλές ζωές είναι συχνά πολύ πιο κοντά στις διδαχές του Ιησού από ότι είναι οι φονταμενταλιστές χριστιανοί που έχουν τόσο άσχημες πεποιθήσεις για τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτούς.

Δεν είναι σκοπός αυτού του βιβλίου να σε προσηλυτίσει στον Παγανισμό ή να σε αποτρέψει από το να συμμετέχεις στη δική σου θρησκεία. Για την ακρίβεια μεταξύ των παγανιστών είναι θεωρείται αγενές να προσπαθήσεις να κάνεις κάποιον να αλλάξει τη θρησκεία του. Φυσικά παγανιστές και wiccaνοί ζητούν την ίδια ευγένεια.
Είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέρος της Παγανιστικής κοινότητας. Είναι παντού από 750.000 έως 2 εκατομμύρια παγανιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο (είναι δύσκολο να βρούμε το ακριβές νούμερο, γιατί πολλοί άνθρωποι ασκούν τον παγανισμό μόνοι τους και μεγαλώνει τόσο γρήγορα που οι αριθμοί είναι σχεδόν αμέσως παρωχημένοι). Είναι ευμεγέθη κοινότητα αλλά ακόμα μειονότητα σαν Θρησκεία. Παρόλα αυτά η ερεύνα υποδεικνύει ότι μεγαλώνει ραγδαία, συναντώντας τις πνευματικές ανάγκες όλο και περισσότερων ανθρώπων με το πέρασμα κάθε χρόνου. Σήμερα οι παγανιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φροντίδας για το περιβάλλον, την υποστήριξη των πολιτικών ελευθεριών των γυναικών και των ομοφυλόφιλων και των λεσβιών, και εργάζονται για τη θρησκευτική ελευθερία όχι μόνο για τους Παγανιστές αλλά και για τα μέλη όλων των θρησκειών.

Ελπίζω να δεις διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ότι ο Παγανισμός είναι μια αξιότιμη, ηθική και πνευματική Θρησκεία. Ελπίζω να δεις τον καλοσύνη της και την ομορφιά της και πόσο βοηθάει τους ανθρώπους να ζήσουν ευτυχισμένοι, ηθικοί και με εκπληρωμένες ζωές. Ελπίζω να καταλάβεις αρκετά για να συνειδητοποιήσεις ότι οι Wiccans και οι άλλοι Παγανιστές έχουν κάνει τη σωστή πνευματική επιλογή για τους εαυτούς τους. Δεν ζητάω να συμφωνήσεις με κάθε λεπτομέρεια του παγανισμού, περισσότερο από όσο μπορείς να συμφωνήσεις με οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια από οποία άλλη θρησκεία. Αλλά ελπίζω όμως να μπορέσεις να δεις τη βασική ομορφιά αυτού του μονοπατιού.
Το υπόλοιπο βιβλίο κατανεμημένο σε μορφή ερώτηση-απάντηση. Μη διαστάσεις να αφεθείς στο να πηδάς γύρω, διαβάζοντας τν ερώτηση που κινεί το ενδιαφέρον πιο πολύ. Φυσικά για να πάρεις μια ολοκληρωμένη εικόνα της Wicca και του Παγανισμού, διάβασε ολόκληρο το βιβλίο.

Είθε το Πνεύμα της Αγάπης και του Σεβασμού να σε οδηγεί πάντα στο μονοπάτι της ζωής σου.

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Ευτυχία!

Κανείς δεν σκέφτεται τι φέρνει την ευτυχία? Αγάπη? Φίλοι? Διασκέδαση? Χρήματα? Ελευθερια?( και τι είναι ελευθερια στις μέρες μας? γιατί εγώ βλέπω ότι δεν μπορώ να κάνω όλα αυτά που θέλω για πολλούς λόγους)! Ζείτε και μην σκέφτεστε au...τα που σας λένε ότι φέρνουν την ευτυχία, γιατί είναι κι αυτά ψεύτικα! Κι όταν λέμε ζείτε εννοούμε, χαρείτε τι Ζωή, κυνηγήστε τα όνειρα σας, ψάξτε, μάθετε όσα πιο πολλά μπορείτε, κάντε όσα πιο πολλά μπορείτε και προπάντων ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΝΑ ΚΥΛΑΕΙ ΑΣΚΟΠΑ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΣΑΠΙΖΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ TV Η ΣΑΠΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ! Κι αν δεν έχετε αρκετό χρόνο δημιουργήστε τον, μην αφήνεται ούτε δευτερόλεπτο χωρίς να κάνετε κάτι, μην κάθεστε σκεφτόμενοι τι θα μπορούσατε να κάνετε, απλά κάντε το!Προγραμματίστε το σε μια σειρά και κάντε το! Κανείς στην ουσία σήμερα δεν ξέρει τι θέλει, και δεν το σκέφτεται, απλα ζει, πως ομως ζει?Απλα κάνοντας αυτα που "πρέπει" καθε μέρα. Χωρίς ουσία, χωρίς όνειρα, γιατι μας έχουν μαθει οτι είναι κακό να κάνουμε όνειρα, να ονειροπολούμε και να φανταζόμαστε πράγματα. Οι μαθητές στο σχολείο που "χαζευουν" τους λένε κακούς μαθητές! Φτανει πια! Ζήστε πραγματικά!