Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Σχέσεις ανθρώπων και θεωρίες που διχάζουν. Προσοχή!



Οι άνθρωποι ταυτίζουν τους άλλους ανθρώπους με τα πιστεύω τους. Αυτό δημιουργεί και τους περισσότερους διαξιφισμούς! Οι άνθρωποι δεν είμαστε τα πιστεύω μας! Οι άνθρωποι δεν είμαστε τα πιστεύω μας αν αυτά δεν επηρεάζουν τη ζωή μας και τις πράξεις μας. Οι πράξεις είναι που μετράνε και όχι τα λόγια. Τα λόγια λέγονται εύκολα από τον κάθε ένα σε μια παρόρμηση της στιγμής, χωρίς να έχει προηγηθεί σκέψη πολλές φορές ή χωρίς να περνούν πρώτα από το φίλτρο της καρδιάς. Αλλά κανείς δεν τα κάνει αυτά από κάποιου είδους κακία. Όλοι έχουμε τους λόγους μας να λέμε αυτά που λέμε, όλοι έχουμε έναν λόγο να πιστεύουμε αυτό που λέμε πως πιστεύουμε. Μπορεί να είναι για το αίσθημα του να ανήκω κάπου, μπορεί να είναι στρατηγικός ελιγμός, μπορεί να είναι υπεράσπιση δικαιώματος κλπ. Μπορεί απλά να μας αρέσει μια θεωρεία και να θέλουμε να την πιστεύουμε… Αλλά δεν είμαστε αυτή η θεωρεία, είναι κάτι που βγήκε από το φιλοσοφείν το οποίο απορρέει από την ανάγκη του ανθρώπου να διερωτάται. Δεν είναι απαραίτητο όμως η θεωρεία αυτή να έχει και πρακτικό αντίκτυπο. Οπότε μην παρεξηγείτε ανθρώπους όταν πιστεύουν μια θεωρεία που δεν σας αρέσει ή τη θεωρείτε παράλογη… Δείτε τον άνθρωπο μόνο που έχετε μπροστά σας και σκεφτείτε με την καρδιά τι είναι αυτός ο άνθρωπος για εσάς. Τι έχετε αποκομίσει από τη σχέση σας μαζί του (οποιαδήποτε είδους σχέση), σας κάνει να νοιώθετε όμορφα ή απλά σας βαραίνει τη ζωή με το να μπαίνει εμπόδιο κάπου? Να μπαίνει εμπόδιο με τη συμπεριφορά του και όχι με τη θεωρεία του… Αν η συμπεριφορά του είναι εντάξει απέναντι σας τότε κοιτάξτε τα προτερήματα του και όχι τα ελαττώματα (αυτά που ο καθένας θεωρεί για τον άλλο ελαττώματα). Δεν έχουμε σχέσεις με ανθρώπους για να κρίνουμε ο ένας τα λάθη του άλλου, αλλά για να αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, ακούγοντας γνώμες, προτείνοντας λύσεις σε ένα πρόβλημα, διασκεδάζοντας μα και κλαίγοντας μαζί για να δώσουμε συμπαράσταση.

 Η ζωή έχει από μόνη της δυσκολίες γιατί να τη φορτώνουμε με παραπάνω γκρίνια και σκοτούρα, από τη στιγμή που μπορούμε απλά να κατανοήσουμε τον κάθε πιθανό λόγο που ο άλλος στη σχέση κάνει ή λέει πράγματα. Δεν χρειάζεται να είμαστε ψυχολόγοι για να το κάνουμε αυτό. Κατά βάθος όλοι λίγο πολύ τα ίδια πράγματα ψάχνουμε απλά δεν θέλουμε να τα παραδεχτούμε ο ένας στον άλλο και ζούμε όλοι μαζί σε μια ατελείωτη πλάνη! Για αυτό την επόμενη φορά που θα νοιώσετε οργισμένοι με κάποιον που δεν έχει τα ίδια πιστεύω με εσάς κάντε ένα καλό και σε εσάς και στον άλλο και κατανοήστε πρώτα γιατί λέει αυτό που λέει και σκεφτείτε μήπως έχει άλλη πρόθεση από αυτή που φαίνεται η όποια δεν είναι να σας τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια και να σας γκρεμίσει την κοσμοθέαση αλλά να συζητήσει (από το συν + ζητάω = αναζητώ κάτι μαζί με κάποιον άλλο). Εκτός αν εσείς τελικά δεν θέλετε πραγματικά να συ(ν)ζητήσετε και έχετε εσείς το σκοπό του τραβήγματος του χαλιού κάτω από τα πόδια του άλλου. Οι σχέσεις δεν είναι ανταγωνισμός του ποιος είναι ο καλύτερος, γιατί μόνος του κανένας δεν είναι καλύτερος κανενός, κι αν κάποιος παίζει αυτό το παιχνίδι στη ζωή του μόνος του θα μείνει στο τέλος!

Είμαστε κάτι βαθύτερο, καθαρό ,φτιαγμένο από Φως. Απαλλαγμένο από ταμπέλες, πιστεύω, γνώμες, κοινωνικές νόρμες και κανόνες. Κι αφού είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο πράγμα γιατί προσπαθούμε όλοι να διαχωριστούμε από όλους σαν να έχουμε αγώνα δρόμου και πρέπει κάποιος ή κάποιοι να φτάσουμε… που αλήθεια?

Οι θεωρίες είναι για να ανταλλάσσονται, για να ζυμωνόμαστε μεταξύ μας να βρούμε τη χρυσή τομή, ή έτσι για να υπάρχει ποικιλία ή απλά γιατί μπορεί να ισχύουν όλα σε κάθε ένα από τα πολλά σύμπαντα ή διαστάσεις που μπορεί να υπάρχουν … Όχι να μπαίνουμε ο κάθε ένας στο κουτάκι του ήσυχος ήσυχος ότι έχει κερδηθεί η συζήτηση για να τραφεί πάλι το εγώ για λίγο, μέχρι να ζητήσει πάλι να τραφεί και πάλι και πάλι…

Πάλι πολλά είπα οπότε σταματάω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου