Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Κι αν γίνουμε χαζά robot;Του Κώστα Φαρμάκι!

Η τεχνολογία μπορεί να εφοδιάζει το ανθρώπινο σώμα με τεχνητά μέλη, άψογη όραση, υγιή καρδια και άφθονη δύναμη. Αλλα θα είναι ένας γίγαντας με μυαλό νάνου.

Σύμφωνα με το μηχανισμό της φυσικής επιλογής, τα άτομα εκείνα που προσαρμόζονται ταχύτερα στο περιβάλλον τους έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο και να μεταδώσουν τις ιδιαιτερότητες αυτές στα παιδιά τους! Γί αυτό οι αρκούδες του Βορρά έγιναν άσπρες, γί αυτό οικαμηλοπαρδαλεις απέκτησαν μακρύ λαιμό. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό on στον πλανήτη που προσαρμόζει το περιβάλλον στις δικες του ανάγκες και αδυναμίες. Όταν κρυώνει, δεν περιμένει να αποκτήσει τρίχωμα, σκοτώνει ένα ζώο και φοράει το δέρμα του (μήπως λοιπόν θα έπρεπε να είχαμε αυτή την προσαρμοστικότητα μήπως την είχαμε και τι χάσαμεπως τι χάσαμε αφού λογικός τι χρειαζόμασταν..ποιος μας την πήρε και γιατί?λέω εγώ τώρα ε?). Όταν δεν βλέπει, φτιάχνει γυαλιά κι όταν η καρδια του πεθαίνει πριν από εκείνον, δεν υποκύπτει, παίρνει την καρδια από έναν νεκρό doth.

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει κάνει τον άνθρωπο να απαρνηθεί εντελώς την ικανότητα του να προσαρμόζεται. Αν το καλοσκεφτεί κανεις, πολλοί άνθρωποι γύρω μας είναι "βιονική" με τον έναν η τον άλλο τρόπο. Ακούν με ακουστικά, βλέπουν με τεχνητούς φακούς, πολλοί έχουν βηματοδότες και τεχνητά ισχία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και το αυτοκίνητο, ως προέκταση των κινήσεων και των αισθήσεων μας, είναι μια προέκταση του εαυτού μας, καθιστώντας ένα cyborg συνδυασμό ανθρώπου και μηχανής.

Το μέλλον επιφυλάσσει στον άνθρωπο έναν "υβριδικό" τρόπο ζωής στον οποιο θα απομακρύνεται ολοένα από τη φύση του (και τι Φύση την ίδια, εκτος από εκεινούς και εκείνες που θα έρχονται όλο και πιο κοντά της νιώθοντας το κάλεσμα...αν δεν καταλάβατε με αυτό κάτι δεν πειράζει σιγά σιγά), θα ζει σε όλο και πιο κλειστό περιβάλλον και θα προσθέτει από μια σύσκεψη στο σώμα του για κάθε ανάγκη. Θα έχει δυνατά τεχνητά πόδια, αλλα δεν θα βγαινει έξω, θα ταξιδεύει με τρισδιάστατες απεικονίσεις. Θα έχει υγιή καρδια, αλλα χωρίς να αθλείται(καλά δεν είπαμε ή αρχίσει και πολεμικές τεννές!), οι αρτηρίες θα καθαρίζονται από νανορομποτ. Θα έχει πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία, αλλα χωρίς να ανακαλύπτει κάτι( μηπως επειδη θα τα έχουμε ανακαλύψει ολα και θα μένει πια μόνο η πνευματική μας εξέληξη?). Όλα θα είναι διαθέσιμα αμέσως. Δεν θα υπάρχει φυσική επιλογή, μονο τεχνίτη εξέλιξη. Και η εξέλιξη αυτή δεν περιλαμβάνει το μυαλό του. Αν δεν ενδιαφερθει ο ίδιος ο άνθρωπος να κυνηγήσει τη μόρφωση, τη γνώση, τη φιλοσοφία, την προσωπική του καλλιέργεια, θα γίνει απλώς ένα robot με ανθρώπινο εγκέφαλο. Ένας κυρίαρχος της Γης με πανίσχυρο σώμα, (τουλάχιστον μέχρι τα φυτά να τυλιχτούν και να μπλεχτούν στα πόδια του, να πέσει κάτω να τον σφίξουν και να τον ζώσουν ώστε να μην ξανακουνηθεί, και εκεί, η Γη ξέρει τι θα τον κάνει! :P ) αλλα με μικροσκοπικό μυαλό. Όπως ακριβώς ήταν οι δεινόσαυροι.

Τα αναγραφόμενα στις παρενθέσεις είναι δικά μου σχόλια!

1 σχόλιο:

  1. Λογικό είναι να προτιμήσεις να προσαρμόσεις το περιβάλλον στις ανάγκες σου γιατί αν περίμεναν οι άνθρωποι να προστατευτούν απ το κρύο απ το τρίχωμά τους μόνο δε θα υπήρχαν Σκανδιναβοί. Βέβαια δεν είναι αυτή η δικαιολογία για την αλαζονεία που μας έχει κυριεύσει αλλά εδώ μπαίνει η πολιτική και το πόσο καλλιεργημένη είναι μία κοινωνία και κάθε πολίτης ξεχωριστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή